Cum sa pregatim masina pentru toamna

Cu toate ca ne bucuram de frumusetea naturii si cromatica frunzelor, conditiile de conducere se schimba cu venirea toamnei si trebuie sa fim pregatiti la conditile meteorolgice nefavorabile care le pot crea dificultati conducatorilor auto.

In general obisnuiti cu conditiile meteorologice din timpul verii, cand datorita temperaturilor ridicate drumurile sunt uscate, soferii pot ajunge in situatia sa nu ia in considerare schimbarea conditiilor de drum, drumuri alunecoase de ploaie sau polei, reducerea vizibilitatii datorita cetii frecvente dimineata si seara, cat si apusul soarelui mai devreme poate schimba conditiile de drum.
Aceste pericole pot fi ameliorate daca avem grija de autovehicolul nostru facand o verificare periodica si schimband piesele auto si accesoriile necesare pentru condusul in siguranta.
In urmatoarele o sa prezint unele pericole la care trebuie sa avem grija.

Conditii meteorologice nefavorabile – Furtuna
Una din conditiile meteorologice nefavorabile care poate cauza neplaceri sau chiar accidente este furtuna. Aceasta poate crea vizibilitate de drum foarte limitata. De multe ori furtuna face imposibila conducerea, este de preferat sa cautam o parcare special amenajata pentru oprire si sa asteptam pana se termina.
Inainte de plecare trebuie sa ne asiguram ca
  • avem cauciucurile in stare foarte buna
  • stergatoarele de parbriz functioneaza bine
  • cauciucul de pe stergator nu lasa dungi pe parbriz
  • rezervorul pentru curatarea geamurilor este plin cu solutia de curatare.
Conditii meteorologice nefavorabile – Ceata
Ceata este una dintre cei mai importanti factori de accident. Ceata apare in general toamna, dimineata foarte devreme in locuri cu umiditate mare, cum ar fi apropierea de rauri, si creaza o vizibilitatea limitata pentru conducatorii auto. Singura posibilitate de a elimina efectul acestui fenomen meteorologic este utilizarea de proiectoare ceata cu lumini halogen. Farurile de faza scurta sau lunga nu pot strapunge peretele de ceata, luminile fiind orientate inainte se reflecta de ceata si creaza un perete luminos in fata autoturismului. Proiectorul de ceata are lumina difuza dar puternica, proiectat special pentru distante mici si sunt orientate spre carosabil pentru a lumina exclusiv drumul.

Caderea frunzelor
Caderea frunzelor este un fenomen absolut normal, de multe ori chiar ne face placere sa privim acest fenomen. Problema apare cand aceste frunze cad de pe copaci pe drum si combinat cu umiditatea fac drumul mai alunecos. Daca un vehicul circula cu viteza mare pe o portiune de drum cu caderi abundente de frunze, este posibil ca aderenta rotilor sa se reduca substantial si astfel conducatorul autovehicolului sa piarda controlul asupra vehicolului. Inca un motiv pentru care trebuie sa avem grija ca anvelopele sa fie in stare foarte buna, iar in cazul in care observam uzura sa le schimbam.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu