Sfaturi pentru intretinerea anvelopelor

Viata ta calatoreste pe anvelopele masinii tale din momentul in care te urci in ea, motiv pentru care starea si functionarea acestora este vitala.
Iata cativa pasi cu privire la cauciucurile masinii tale pe care trebuie sa-i urmezi pentru a fi in siguranta in timpul drumului:

1. Verifica presiunea pneurilor si ajusteaz-o cel putin o data pe luna
Conform unor studii asupra accidentelor asociate cu anvelopele, principala cauza a defectiunilor la pneuri o reprezinta umflarea insuficienta a camerei rotilor.
Umflarea insuficienta poate avea multe cauze, incluzand pierderea progresiva a presiunii prin membranele cauciucului. In mod natural, presiunea din cauciucuri scade cu aproximativ 0.068 bar pe luna si 0.068 bar pentru fiecare 8 grade Celsius pierdute in temperatura ambienta.
Umflarea insuficienta are efecte imediate asupra dirijarii autovehiculului si a consumului de combustibil, insa efectele asupra sigurantei si vietii cauciucurilor pot fi mult mai mari.
Din acest motiv, verificarea cauciucurilor cel putin o data pe luna si inainte de orice drum lung (peste 500km) este o necesitate categorica.

2. Controleaza cauciucurile pentru uzuri si avarii anormale
Pentru a asigura prelungirea vietii cauciucurilor si siguranta, ofera-le un control vizual cel putin o data pe luna si inaintea unui drum lung. Pentru a micsora numarul vizitelor la service, poti verifica vizual cauciucurile odata cu verificarea presiunii.
Controlul vizual va presupune:
-uzuri excesive sau inegale ale suprafetei de rulare a rotilor, lucru care indica umflarea incorecta a pneurilor sau abaterea de la coaxialitate;
-crapaturi sau umflaturi pe peretii laterali sau pe suprafata de rulare a rotilor;
-despicarea suprafetei de rulare a rotilor sau orice alt semn de separare a acesteia fata de caroserie;
-semne de pana, sau stifturi, cuie, suruburi, bucati de sticla sau piatra sau orice alt obiect strain intrepatruns in cauciuc.
Daca gasiti cel putin un lucru dintre cele mentionate, trebuie sa mergeti neaparat la un service auto pentru o verificare mai aprofundata. In majoritatea cazurilor, gaurile din pneuri pot fi reparate daca marimea acestora nu este excesiva.

3. Inversati cauciucurile la fiecare 10,000 km sau dupa cum spune manualul tehnic.
Alternarea cauciucurilor este vitala pentru a obtine o uzura egala pe suprafetele de rulare a rotilor si pentru a maximiza viata cauciucurilor. La masinile cu tractiune pe fata, de exemplu, majoritatea fortelor de franare, dirijare si tractiune se aplica asupra cauciucurilor din fata, care, inevitabil, se vor uza mult mai repede. Asadar, cea mai buna combinatie de alternare, este pe diagonala.

5. Mentineti anvelopele intr-un echilibru adecvat
Cauciucurile dezechilibrate, mai mult decat sa cauzeze uzuri inegale pe suprafetele de rulare si un drum inconfortabil, pot afecta grav suspensiile si alte componente ale masinii. Un cauciuc in dezechilibru poate fi recunoscut dupa auzul unor lovituri infundate ce se accentueaza la viteze mari, de autostrada.

6. Nu umflati niciodata cauciucurile in mod excesiv
Imediat dupa umflarea insuficienta a cauciucurilor, cauza urmatoare pentru avaria acestora, este umflarea excesiva.
Fiecare tip de anvelope este construit astfel incat sa reziste la o presiune maxima, reprezentata de un cod pe lateralul cauciucului.

7. Evitati sa supraincalziti cauciucurile
Caldura, precum sarcina, este dusmanul de moarte al cauciucurilor. Cu cat caldura este mai mare, cu atat viata lor se micsoreaza, atat la nivelul suprafetei de rulare a rotilor, cat si ca rezistenta structurala.
Viteza mare, incarcatura mare, umflarea insuficienta, asfaltul rugos din beton, condusul agresiv, franarea puternica si luarea curbelor in lung, toate contribuie la supraincalzirea cauciucurilor. Combinate cu o temperatura ambienta mare si o utilizare continua, acestea pot crea conditii extreme si pot cauza defectiuni grave asupra cauciucurilor.

8. Schimbati cauciucurile de fiecare data cand este nevoie
Pe langa cazul in care apar uzuri sau deteriorari minore, este neaparat sa schimbati cauciucurile odata cu schimbarea anotimpurilor vara-iarna.

9. Montati intotdeauna perechi de cauciucuri
Utilizarea diferitelor tipuri de cauciucuri (stanga-dreapta) poate duce la pierderea echilibrului si a dirijarii corecte a autovehiculului, chiar si functia ABS-ului.

10. Alegeti cauciucurile potrivite in functie de anotimp
Odata cu imbunatatirea categoriei de cauciucuri all-season, s-au facut imbunatatiri semnificative si in cazul anvelope de vara si anvelope de iarna. Asadar, determinati-va nevoile si alegeti cauciucurile potrivite, punand in balanta caracteristicile si costurile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu