Pentru ca modelul este clasificat ca fiind un vehicul electric/hibrid, Ampera nu plateste taxa de poluare, în ciuda faptului ca este echipat cu un motor pe benzina care sustine sistemul de propulsie. Bateria modelului se poate încarca în doar patru ore, iar rularea în modul 100% electric poate sa aiba loc pe o distanta cuprinsa între 40 si 80 de kilometri, ceea ce înseamna mai mult decât distanta medie parcursa de navetistii din Europa.
CUM FUNCTIONEAZA
Numeroase studii independente, dar si cercetari ale constructorilor de automobile care dezvolta vehicule electrice, au aratat faptul ca 80% dintre europeni conduc mai putin de 60 de kilometri pe zi. Dat fiind acest fapt, autonomia electrica anuntata de Opel pentru Ampera în conditii normale de utilizare ar trebui sa fie mai mult decât suficienta pentru cei 80% din Europeni. Daca faceti parte din cei 20% care conduc mai mult de 60 de kilometri pe zi, nu-i nicio problema: motorul cu ardere interna functioneaza pe post de generator dupa terminarea bateriei si creste autonomia pâna la 500 de kilometri. Odata parcursi 580 de kilometri, modelul nu se opreste pur si simplu, deoarece se presupune ca soferul a frânat cel putin odata pe drum, lucru care a încarcat acumulatorii cu energie electric a prelungit autonomia.
Bateria lui Opel Ampera se poate încarca de la o priza standard de curent alternativ de 230V în doar patru ore, spun oficialii marcii. Asadar, vehiculul ar putea fi încarcat chiar si la serviciu, în cazul în care nu exista posibilitatea încarcarii la domiciliu. În anii ce vor urma, exista posibilitatea ca spatiile comerciale sa ofere facilitati de încarcare pentru vehiculele electrice, dupa modelul celor din Statele Unite ale Americii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu